Ashworth House

The owners purchased the site because of its wonderful views and great location at Pilot Bay, Mt Maunganui.

New Home Design

  • Modern look and feel
  • Divide up living areas for visitors
  • Maximise views of water
  • Capture the sun
  • All on a narrow section

Their brief was simple: “A modern dwelling with some great street appeal and be able to take advantage of those stunning harbour views”

Creating separate living zones

The main living areas, together with master bedroom + ensuite, guest bedroom and office were to be situated on the upper floor with elevator access. Outdoor flow from the kitchen/breakfast should lead to a sunny balcony.

Other family members should have their own lower floor living area with bedrooms and facilities for when they visit.

The section is narrow, running northeast /southwest with views of Mt Maunganui to the west. Council Day lighting/ height to boundary and road boundary setback is pushed to absolute maximum, and the footprint form is governed by this.

The high, clerestory windows offer privacy from the neighbors and bring the northern sun into the living area and Entry stairwell.

Painted concrete block lower walls support a concrete intermediate floor and continue full height, to the street facing wall of the lounge. The remaining dwelling is clad with sponge finished acrylic plaster with highlights of Linea Board. Titan Board clad parapets surround the flat roof areas.

“The house is everything we hoped for” say Jack and Betty Ashworth

Capturing those views

This home was designed to maximize the sun and to the south, sweeping views across the harbour, while meeting the needs of the owners and the constraints of the section.

The low pitch butterfly roof design opens up to Tauranga Harbour on the south side and opens up to and captures the sun on the Northern.

Full use of the water view has been made through the faceted windows in the lounge and sun basking is done on the large northern balcony with partial cover and opening louvered roof.